Gastronómia

Popis predmetu a charakteristika obsahu

Študentom ponúka zrozumiteľné znázornenie základných pojmov používaných v gastronómii, kde sa okrem základnej gastronomickej terminológie používateľ bližšie zoznámi so správnymi postupmi a pravidlami, ktoré spoločne tvoria základ pre prácu v kuchyni. Priblíži základy stolovania a etikety, poskytne výstižnú exkurziu vybranými gastronomickými mapami európskych štátov a Japonska a umožní spoznávať základné rozdelenie niektorých druhov mäsa, nástrojov a technologického vybavenia využívaného v gastronómii.

Zoznam dostupných tém v predmete Gastronómia

  • Druhy mäsa (delenie a charakteristika)
  • Druhy rýb a použitie mäsa
  • Delenie hovädzieho mäsa
  • Delenie bravčového mäsa
  • Druhy korenia (charakteristika a využitie)
  • Rozdelenie nástrojov v kuchyni (ergonómia rozmiestnenia)
  • Rozdelenie spotrebičov v kuchyni (3 zóny)
  • Základné návyky pred varením
  • Základné návyky počas varenia
  • Základné návyky po varení
  • Uchovávanie a skladovanie potravín
  • Uchovávanie a skladovanie nápojov
  • Zásady stolovania (vrátane rozmiestnenia na stole a etikety)
  • Gastronomická mapa Slovenska
  • Gastronomická mapa Maďarska
  • Gastronomická mapa Poľska
  • Gastronomická mapa Rakúska
  • Gastronomická mapa Taliansko
  • Gastronomická mapa Španielska
  • Gastronomická mapa Francúzska
  • Gastronomická mapa Japonska
  • Postup prípravy pokrmu „Sviečková na smotane – Svíčková na smetaně“
  • Postup prípravy pokrmu „Bryndzové halušky“
  • Postup prípravy pokrmu „Maďarský guláš – Magyargulyás“
  • Postup prípravy pokrmu „Žurek polievka – Zupa Żurek“
  • Postup prípravy pokrmu „Viedenský rezeň – Wiener Schnitzel“
  • Postup prípravy pokrmu „Boloňské špagety – Spaghetti Bolognese“
  • Postup prípravy pokrmu „Španielska paella – Paella Valenciana“
  • Postup prípravy pokrmu „Hovädzia polievka / Hrniec na ohni – Pot-au-feu“
  • Postup prípravy pokrmu „Sushi“
  • Základné delenie vín
  • Špecifiká vín
  • Delenie šumivých vín
  • Ušľachtilé liehoviny
  • Špeciálne liehoviny
  • Miešané nápoje a nástroje (práca) barmana
  • Základné pravidlá pri degustácii
  • Základné triedenie pohárov a nádob podľa použitia
  • Káva a baristika
Návrat hore