Gastronómia
Špecializovaná aplikácia „Gastronómia“ osloví svojim atraktívnym spracovaním ako začiatočníkov, tak aj skúsenejších užívateľov.
Popis predmetu a charakteristika obsahu
Študentom ponúka zrozumiteľné znázornenie základných pojmov používaných v gastronómii, kde sa okrem základnej gastronomickej terminológie používateľ bližšie zoznámi so správnymi postupmi a pravidlami, ktoré spoločne tvoria základ pre prácu v kuchyni. Priblíži základy stolovania a etikety, poskytne výstižnú exkurziu vybranými gastronomickými mapami európskych štátov a Japonska a umožní spoznávať základné rozdelenie niektorých druhov mäsa, nástrojov a technologického vybavenia využívaného v gastronómii.
Zoznam dostupných tém v predmete Gastronómia
- Druhy mäsa (delenie a charakteristika)
- Druhy rýb a použitie mäsa
- Delenie hovädzieho mäsa
- Delenie bravčového mäsa
- Druhy korenia (charakteristika a využitie)
- Rozdelenie nástrojov v kuchyni (ergonómia rozmiestnenia)
- Rozdelenie spotrebičov v kuchyni (3 zóny)
- Základné návyky pred varením
- Základné návyky počas varenia
- Základné návyky po varení
- Uchovávanie a skladovanie potravín
- Uchovávanie a skladovanie nápojov
- Zásady stolovania (vrátane rozmiestnenia na stole a etikety)
- Gastronomická mapa Slovenska
- Gastronomická mapa Maďarska
- Gastronomická mapa Poľska
- Gastronomická mapa Rakúska
- Gastronomická mapa Taliansko
- Gastronomická mapa Španielska
- Gastronomická mapa Francúzska
- Gastronomická mapa Japonska
- Postup prípravy pokrmu „Sviečková na smotane – Svíčková na smetaně“
- Postup prípravy pokrmu „Bryndzové halušky“
- Postup prípravy pokrmu „Maďarský guláš – Magyargulyás“
- Postup prípravy pokrmu „Žurek polievka – Zupa Żurek“
- Postup prípravy pokrmu „Viedenský rezeň – Wiener Schnitzel“
- Postup prípravy pokrmu „Boloňské špagety – Spaghetti Bolognese“
- Postup prípravy pokrmu „Španielska paella – Paella Valenciana“
- Postup prípravy pokrmu „Hovädzia polievka / Hrniec na ohni – Pot-au-feu“
- Postup prípravy pokrmu „Sushi“
- Základné delenie vín
- Špecifiká vín
- Delenie šumivých vín
- Ušľachtilé liehoviny
- Špeciálne liehoviny
- Miešané nápoje a nástroje (práca) barmana
- Základné pravidlá pri degustácii
- Základné triedenie pohárov a nádob podľa použitia
- Káva a baristika
![](https://wr3dcom.sk/wp-content/uploads/2024/01/Gastronomia-2-540x540-1.jpg)
![](https://wr3dcom.sk/wp-content/uploads/2024/01/Gastronomia-3-540x540-1.jpg)
![](https://wr3dcom.sk/wp-content/uploads/2024/01/Gastronomia-5-540x540-1.jpg)